По случай приключването на санирането водосвет за здраве и благоденствие на 20-те семейства, които живеят в четирите обновени сгради, отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Врачанската митрополия. Негово Високопреосвещенство благослови новите придобивки и пожела на обитателите им, както и всички жители на гр. Мездра, Бог да ги закриля.

Водосвета уважиха инж. Николай Стойчев, представител на фирмата изпълнител на проекта - ДЗЗД "Екоинженеринг - Мездра", инж. Светлана Мицева, директор на Дирекция "Устройство на територията" в Общината, бившият кмет на Мездра Иван Аспарухов и една част от хората, живеещи в обновените сгради.

От името на четирите сдружения на собствениците думи на благодарност към изпълнителите на санирането и Община Мездра отправи Калин Стойчев председател на Сдружение на собствениците "Славейков-2016".

Четирите сгради са санирани в рамките на проекта "Mерки за енергийнa ефективност в многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра" по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Енергийна ефективност в периферните райони" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Стойността на тази обособена позиция от проекта е малко над 355 хил. лв. с ДДС, от които 85% финансиране от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и 15% национално финансиране от държавния бюджет.

Проектирането и строително-монтажните работи за обновяването на сградите са извършени от обединението "Екоинженеринг - Мездра", водещ партньор в което е столичната строителна фирма "Мрамороид" ЕООД, а строителният надзор е осъществен от "СС-Консулт" ЕООД - Варна.