Богослужението беше отслужено в храма “Св. Възнесение Христово” заедно с председателя на църковното настоятелство отец Теодор Тодоров, секретарят на Врачанската митрополия свещеноиконом Николай Костадинови духовници от околията. На него присъстваха ученици от местното училище “Христо Ботев” с директорката Веселка Георгиева, много жители и гости на селото и град Кнежа, както и кметовете на двете населени места. Кръстници на 15-те деца станаха кметовете на Кнежа Илийчо Лачовски и на Бресница Петър Гърневски, който е и член на църковното настоятелство.

Инициативата за кръщаване на повече деца по едно също време се провежда за трета поредна година. Идеята за нея е на Врачанската митрополия и храма „Св. Възнесение Господне”. Преди кръщението децата и кръстниците са били катехизирани от отец Теодор. Община Кнежа осигури на всички деца тениски, кърпи и сребърни кръстчета. Митрополит Григорий се обърна с топли думи към малчуганите, като им пожела да растат с нравствеността на християни.

“Вече имате Ангел пазител, който ще ви насочва към добри дела и ще ви закриля занапред, но и вие трябва да се стараете да бъдете достойни за него”, ги напъти с пастирска грижа владиката.

“Радвам се, че за трети пореден път успяхме да осъществим тази инициатива и да постигнем целта си, а именно – приобщаването на младото поколение към Православието. Честито на всички новопокръстени малчугани! Бъдете здрави и благословени!”, се обърна към тях Илийчо Лачовски.

Петър Гърневски благодари на митрополит Григорий и на всички клирици за голямото щастие, с което са се сподобили в селото и също поздрави новопокръстените членове на Православната църква, пожелавайки им здраве и духовно преуспяване.

Текст: Наташа Войкина

Снимки: Църковно настоятелство на храм “ Св. Възнесение”, Бреница