В Албена се проведе XIII Международен фестивал "Маестро Медникаров”. В него взе участие и смесеният хор при Читалище „Развитие” - Враца. "Представянето на хористите ни беше на изключително ниво", каза за Medianews.bg председателят на читалището Иванка Караиванова.

Репертоарът на Хор "Орфей” за фестивала е подбран от диригентите Бойчо Димов и Момчил Томов. Врачанските хористи излязоха на сцената и на заключителния концерт в Добрич, на който публиката дълго ги аплодира. Това е знак, че слушателите в салона са ги приели като фаворити, макар журито сред 16 формации да им е отредило място след хоровите състави от Русия и Турция.

"Двата хорови състава, класирани преди нашия, бяха с изпълнители от техните музикални консерватории", поясни Караиванова. Тя допълни, че званието "Лауреат-втора степен" и плакета-диплом, с които са удостоени хористите на врачанското читалище, е признание за певческите възможности на 34-мата самодейни хористи, които два пъти в седмицата в точен час започват репетиции, независимо какви други ангажименти имат.

Председателят на Читалище "Развитие" припомни, че Хор "Орфей” има повече от 110-годишна дейност и песните му и традицията няма да замлъкнат.