Резултатите от конкурса във връзка с назначаването на 25-те нови кадрови военни ще бъдат ясни след 10-ти септември тази година. Допълнителни 5 точки ще получат кандидатите, които са попаднали в броя на съкратените военни и са от врачанския край. Обявените нови работни места са за лица със средно или средно специално образование.

Съставът на 10-ти механизиран батальон ще бъде попълнен с химик-разузнавач, сапьор, автоматчик, радиотелефонист, гранатометчик, мерач на картечница, монтьор на бронетанкова техника, и механик водач на самоходни минохвъргачи. С новите кадрови военни, съставът на военното поделение във Враца ще достигне 225 служещи.

Военното формирование 54 990 - Враца беше възстановено със заповед на министъра на отбраната от април 2014 г. и е подчинено на командира на Сухопътните войски. Командир на механизирания батальон е подполковник Георги Крайнов.

Поделението се подготвя за изпълнението на задачи по трите мисии на Въоръжените сили - поддържане на постоянна бойна готовност, участие в бойни и други операции за защита на териториалната цялост и националните интереси на страната, както и оказване на помощ на населението за ликвидиране на последствия от природни бедствия и аварии. Механизираният батальон вече разполага с достатъчно ресурси, за да оказва при необходимост помощ на населението от община Враца- категоричен беше министър Николай Ненчев при последното си посещение във врачанското поделение.