Действието в "Запейте, наша ескадрила" се развива в гарнизона на летището в монтанското село Габровница и представя действителни хора и събития, които са съпътствали войнишката служба на автора. Повествованието е посветено на войниците от БНА в края на тоталитарния режим и също така е отражение на епохата, в която се развива действието. Книгата е своеобразен отговор на все по-често повдиганата тема за връщането на военната служба сред българските младежи, под една или друга форма.

Представени са десетки образи на войници, сержанти и офицери в ежедневието на тяхната служба. Сблъсък на характери и ценностни системи, които са принудени да се подчиняват на един общ идеал, на една обща цел, на едно и също настояще и както мнозина тогава мислехме - бъдеще.

Казват, че от военната служба остават само хубавите моменти и тази книга като че ли потвърждава това неписано правило. Макар и не съвсем.

Давид Давидов е автор също на книгите "Легендарният Ботев - Враца" и "Смях през сълзи от Долно Озирово".

Авторът кани всички свои приятели и познати на премиерата днес от 17:30 часа в Регионален исторически музей - Враца. Да се готвят Монтана и Видин!