Агрономът Асен Георгиев обясни, че гъсениците на пеперудата нападат чемшира, изсмукват соковете му и вечно зелените му листенца, започват да избледняват, губят цвета си и постепенно изсъхват, докато цялото растение не загине. Процесът е много бърз. Бъде ли нападнат от гъсениците, чемширът може да загине до седмица. Гъсениците нападат първо един храст, след което преминават и по останалите. За да бъде спасен чемширът, е необходимо незабавно да бъде обработен със специални препарати.

Необходими си няколко обработки, както и да се следи състояние на чемширът. След обработката, заразените клонки е добре да се отстранят от растението, за да се прекъсне заразата по останалата му част. Колкото по-рано бъдат забелязани нападенията и по-рано започне третирането им със специални препарати, толкова по-голяма е вероятността да се спаси единственото българско вечнозелено растение, което векове е украсявало нашенските дворове.

Специалистът каза, че чемшировият молец, както е известна още пеперудата Cydalima perspectalis / наричат я още Американска пеперуда /, може да идва и от далечният изток / Китай, Корея, Япония и Индия /. Вредителят е установен в Европа най-напред в Югозападна Германия през 2007 г., но в следващите няколко години е установен и в Холандия Франция, Англия и Австрия, Унгария, Румъния и Сърбия, а за съжаление, от 2015 г. вече върлува и у нас. Важно е навреме да се установи влошеното им състояние и веднага да се започне третиране, като това направят специалисти. На въпроса ни, има ли надежда загиналите чемшири във Враца да върнат предишната си лъскава зеленина, агрономът беше категоричен, че за съжаление щом опасният вредител ги е нападнал може да е безвъзвратно.