Ужилената врачанка веднага подала сигнал до полицията. Разследващите разгледали записите от видеокамерите на магазина. На тях ясно се виждало как важна госпожа се навежда уж да вземе пликче и светкавично бута в пазарската си чанта портмонето. Самоличността й бързо била установена и се наложило преди дни да се яви в съдебна зала с обвинение за кражба.

Пред съда тя заявила, че не се признава за виновна, тъй като взела нещо, което било на никого, нито стока от магазина, нито измъкнато от чанта или джоб на определен човек. По време на досъдебното производство собственичката твърдяла, че в портмонето имала над 600 лева и дори описала точния брой на банкнотите в лева и в евро.

Подсъдимата, обаче заявила, че парите били около 90 лева. Съдът обаче, установил с неоспорими факти и доказателства, че твърденията на ограбената жена са верни. Другата пък, решила да сложи край на сагата, защото й било „писнало от разправии” и с лека ръка, доброволно възстановила щетата от близо 600 лева.

Наказателният състав на съда взел решение делото да завърши с административно наказание, глоба от 100 лева за подсъдимата, която си тръгнала важно заявявайки, че „да намериш нещо, не значи, че си го откраднал”. Май, когато знаеш на кого е нещото е морално да му го върнеш, а не да го укриеш за себе си? Темата обаче за морала е „друга бира”.