Д-р Сълова поръчала на шерпите да донесат от низината двайсетина яйца. Те я предупредили, че всичките ще са замръзнали, но тя успяла да свари повечето, без да се спукат. След несполучлив опит от предишна експедиция към Еверест, когато нашарила яйца с молив за очи и червило, още от България лекарката първо сложила в багажа си боя за великденското боядисване. Яйцата се получили пъстри, красиви, съвсем като нашенските, нищо, че били от китайски кокошки.

Врачанската алпинистка сложила няколко от перашките пред молитвеника, където местните шерпи и алпинистите, всеки по свой начин, отправят молитви към боговете, за да ги допуснат до върха. Молбата й била чута и няколко дни след това тя се е качила на върха, който е сред осемхилядниците, макар и най-ниския - 8 100 м. Д-р Карина Сълова достигнала и до Чанг-Ла, Северното седло, на 7100 м надморска височина, под връх Еверест. На тибетски името му е Джомолунгма и означава "Богинята - Майка на света“, а на непалски - Сагарматха ("Високо в небесата”).

Нашата лекарка е участвала и в най-високо извършената хирургична интервенция, на 5 600 м. под връх Макалу. Тя е дала анестизия на пострадал алпинист, при необичайните, сурови условия почти под покрива на света.

Д-р Сълова е участвала в шест Хималайски експедиции и една в Памир. Като алпинист вече не тръгва да покорява върховете, като лекар обаче продължава да спасява живота и да се грижи за здравето на хората във врачанската Първа частна болница. Споделя, че това е нейният висок връх, от който няма да слиза до сетните си сили.