В полицията обаче, както е редно, го накарали да опише подробно при какви обстоятелства е останал без документ, за да му издадат декларация, която да приложи към заявление за нови документи. Служителите на МВР естествено си имат начин да проверят истинността на такъв вид твърдения. Оказало се, че свидетелството за правоуправление на тариката било отнето от пътната полиция в Германия.

Така на М. С. Д. му се наложило да застане пред наказателен състав на Районния съд във Враца, тъй като деянието му е документно престъпление по Наказателния кодекс. Подсъдимият сключил споразумение с прокуратурата и се отървал само с глоба в размер на 300 лева. Съдът определил той да заплати и разноските по делото, които възлизали на около 350 лева.

За опита му да излъже служителите на реда, врачанинът ще се бръкне с 650 лева и ще чака да му върнат книжката от Германия след изтичане на срока за санкцията му там. Дотогава ще сe прости с шофьорлъка, макар това да е професията му. При гледане на дело по общия ред за този вид престъпления е възможно деклараторът на неистина да получи присъда до три години лишаване от свобода.