След вчерашната празничната вечерня и поклонението на хората отправящи молби към святата Божа майка, Врачанският митрополит Григории каза в благодумна проповед пред стотиците граждани събрани в храма :

„Днес, в навечерието на честването на Св. Николай чудотворец летни, нашата духовна радост се удвоява от факта, че посрещнахме в храма на празнувания Светия и един от многото чудотворни образи, пръснати по цялата земя, на Пресвета Богородица. Нейният образ струи духовна светлина, изцелява болести, утешава всички, които са в едни нужди, в скърби и търсят майката Божия за помощница и утешителница. Тя винаги помага и утешава, когато с вяра отправяме своите молитви към нея. Та нали сам Иисус Христос, когато беше на своята голгота, разпънат на кръста, повери целият човешки род на нея и я направи майка на всички човеци. Коя майка не би се притекла на помощ, когото нейното чедо има нужда от нея? Тя е тази, която непрестанно се моли за всички човеци пред Божия престол.”

Врачанският митрополит Григорий каза, че в такъв ден трябва да благодарим на Бога, че ни е дадена възможност да се докоснем до тази светиня, към която всеки пристъпил с любов и вяра и смирение, ще може да получи нейната благодат и всичко което проси в молитвата си пред чудотворния й образ.

Икона е на повече от 200 години. Името "Св. Богородица Одигитрия Байталска" идва от манастир в украинското село Байтали. Години наред била изгубена, открита е преди 13 години при възстановяването на манастирската църква. Там се води книга за чудесата, станали в наши дни, след искрена молитва пред нея. Най-много са случаите на изцеление, особено при безплодие, болни деца.


Чудотворната икона ще бъде в престолният град на Врачанската епархия до неделя и до тогава всеки може да отправи своите молитви към Пресвета Богородица в храма „Св Николай Мирликийски”.