Проблем за шофиращия диабетик може да се окажат честите хипогликемии, отслабеното зрение в резултат на диабетната ретинопатия или катаракта и по-рядко – засягането на нервите на крайниците в резултат на диабетната полиневропатия със загуба на чувствителността им или тежко увреждане на техните съдове.

Хипогликемията по време на шофиране може да стане причина за пътна злополука, затова е изключително важно всеки човек с диабет да знае как да се предпази от нея или какво да прави ако все пак спадне кръвната захар.

Рискът за хипогликемия съществува предимно за диабетиците на инсулинолечение и особено тези на интензифициран инсулинов режим с 4-кратно прилагане на инсулин за деня. Имайте предвид, че от пероралните медикаменти - често използваните сулфанилурейни препарати и в по-малка степен – меглитинидите, могат също да предизвикат хипогликемия, ако приемът им не се последва от хранене.

За да се предпазите от хипогликемия по време на път, преди да тръгнете приемете необходимото количество въглехидрати (хлебни единици). Добре би било да измервате с глюкомер кръвната захар преди и по време на дълги пътувания.

Спирайте по-често за почивка, за да измервате кръвната захар и да приемете нужните Ви хлебни единици в случай на по-ниска кръвна захар. Имайте предвид, че оптималните стойности на кръвната захар преди хранене се препоръчва да са между 4,4 - 7,2 ммол/л. При кръвна захар ? 3,9 ммол/л се препоръчва да се приеме бързодействащ въглехидрат. Всяка храна, съдържаща захар би покачила нивата на кръвната захар. За предпочитане е да се вземе 15 грама захар под формата на бучки захар (3 броя), пакетчета захар (7 броя от 2 грама), захарни бонбони (3-4 броя), мед (2 чаени лъжищи) или захар, съдържаща напитка (кока-кола, фанта и т.н.).


Източник:dnes.bg