"Хората по време на отпуск не са концентрирани в това, което правят, а автомобилът е нещото, което убива. Много от шофьорите, които не са карали през зимата, а и през цялата година, използват отпуските си, за да шофират своите автомобили. Автомобилът изисква през цялото време много висока концентрация, защото там нещата се случват много бързо", заяви той.

"Моята молба е, когато са в автомобила да забравят всички проблеми, защото излагат на риск своя живот и живота на още четири човека", апелира той.

"На магистралите трябва да сме котки, нито за миг да не губим концентрация. Колкото пъти погледнем напред, толкова пъти назад, настрани, защото сме заобиколени от хора с различен манталитет, с различни скорости, различни автомобили. Трябва да наблюдаваме пътното движение, да имаме информация какво се случва", съветва още Павел Жеков.

Жеков подкрепя мнението, че вниманието трябва да бъде насочено към обучението на шофьорите, а не към санкциите. По думите му 70-80% от катастрофите са причинени от това, че шофьорите не умеят да контролират автомобила си.

Източник: .dnes.bg