„Уважаеми съграждани,

Общинският комитет на ВМРО-Българско национално движение - Враца се разграничава от приетото на първо четене от Общински съвет - Враца решение за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца. Грижата за децата винаги е била приоритет на общинските ръководства и част от социалната и демографската политика на Община Враца. Драстичното увеличение на таксите за детските градини и утвърдени вече социални придобивки за второ и трето дете поражда сериозно недоволство в местната общност и крие опасност от отпадането на много деца от детските градини. Това ще наруши пълняемостта на групите и ще предизвика сътресения в системата на предучилищното образование.

ВМРО-БНД изразява своето несъгласие с предложенията за увеличение на таксите за посещение на дете в детските градини. Увеличението надвишава мотивитраните в докладната записка разходи, като в определени случаи е с повече от 40%.

Идентична е ситуацията и по отношение на спорта. Увеличаването на таксите за спортните обекти и поставянето на клубовете пред невъзможност да заплащат разходите си, ще доведе до закриване на спортни клубове и лишаването на стотици деца от възможността да спортуват. Общинските дейностите в областта на образованието, културата и спорта, не могат да гонят комерсиални цели. Те са част от социалната политика на общината.

Уважаеми съграждани,

всички с радост посрещаме положителните промени в културната програма на Общината - съборът на „Леденика“, Врачанският панаир, Коледния базар. Те са плод на приемственост и дългогодишни, включително и наши усилия, като са част и от настоящата общинска предизборната програма на ВМРО. Затова ние сме подкрепяли тези събития. Изразходването на стотици хиляди левове за тях обаче, не може да бъде за сметка на вече извоювани придобивки от врачани. Припомняме, че в предишни периоди, при не по-добро финансово състояние, Община Враца успяваше сериозно да подпомага спорта и културните институции, а само преди три години увеличи общинските средства за детските градини с над 300 000 лв”.