"Като резултат от всички тези усложнения, концентрацията на пътно-транспортни произшествия, която беше сериозна и преди, се увеличи още повече. Загинаха много хора, катастрофите, задръстванията, спирането на движението или отклоняването му по алтернативни и с по-нисък клас пътища са ежедневие. Да не говорим, че при нови проливни дъждове, въпреки укрепителните дейности, свлачищата може да се активизират и има опасност връзката на Северозапада със столицата да се прекъсне", се отбелязва още в позицията на ВМРО - Враца, изразена от председателя на Областния комитет на партията Красимир Богданов.

"Провокиран от всичко това, още преди година и половина поставих питане до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова: МРРБ ще преразгледа ли въпроса за реализиране на проекта за изграждане на скоростен път Мездра - Ботевград и ще го постави ли като своя приоритетна задача? Тъй като бях почти сигурен в отговора и за да предотвратя дежурните оправдания, припомних, че въпросът е поставян многократно и досега е отговаряно, че "няма осигурени средства, нито от републиканския бюджет, нито по Оперативна програма "Транспорт", но ще се търсят други източници на финансиране."

Е, изненада и този път нямаше! Според Павлова, МРРБ е поставило изпълнението на този проект като своя приоритетна задача и предприема конкретни мерки и действия за неговата реализация, като се анализират и оценяват всички възможности за намиране източници на финансиране на реализацията му. Министърът увери, че има наличен технически проект за изграждане на магистрала чрез преустройството на сегашното трасе в четирилентово и инвестиционното намерение: "Модернизация на участък от Път I-1 (Е-79) Мездра -Ботевград" с постановено решение по ОВОС № 16-7/2011 г. Индикативният срок, в който проектът на парцеларен план ще бъде представен за разглеждане от МРРБ, е четвъртото тримесечие на 2015 г. Припомням, че въпросът ми е от месец юни 2015 г. Оттогава никакво развитие. Въпреки обещанията. А трагедиите продължават!", се казва в заключение в позицията на ВМРО.