© © Thinkctock/Guliver photos

ВМРО предлага да бъде въведена забрана за носенето на бурки на публични места в община Мездра. Предложението е внесено за разглеждане в Общинския съвет от председателя на градската организация на "войводите” Тихомир Илчев. Забраната ще стане факт, ако местният парламент одобри предложените изменения и допълнения в Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Мездра.

"Целта е да се въведе регламент при осъществяване дейността на религиозните общности в община Мездра, подчертава вносителят на докладната записка. Това налага да се регулират отношенията в сферата на различните вероизповедания и да се осъществи по-сериозен контрол при техните агитации. С въвеждането на някои ограничения относно агитацията, ще се осигури възможност всеки гражданин да изповядва своите религиозни възгледи, без да пречи на останалите членове на обществото“, мотивират се патриотите.

Сред ограниченията, които ВМРО предлага да се въведат, са:

* забрана на публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал, традиции и добрите нрави;

* забрана на публичното изразяване на верски убеждения от представители на вероизповедания и/или религиозни общности, които не са регистрирани по Закона за вероизповеданията;

* забрана за извършване на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без изразено от тяхна страна изрично предварително съгласие за това;

* забрана за извършване на религиозна пропаганда по улици, площади, пазари и други публични пространства на населените места от регистрираните поделения на вероизповеданията на територията на община Мездра, извън определените места за богослужение или религиозни събрания, посредством продажба или раздаване на безплатни печатни материали - брошури, диплянки, книги и др.;

* забрана за публично носене на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са несъвместими с морала и традициите на религиозните общности в Република България.

Резултатите, които се очаква да бъдат постигнати от въвеждането на тези забрани, са ограничаване на агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред и осъществяване на по-сериозен контрол в дейността на регистрираните религиозни общности и вероизповедания.

За прилагането на промените в наредбата не е необходимо изразходване на средства от страна на Община Мездра.

Предстои да бъде определен размерът на глобите при констатирането на нарушения, касаещи тези отношения, като предложението е паричната санкция да варира от 200 до 1500 лв.

Окончателно решение по въпроса ще вземе Общинският съвет на своята месечна сесия на 28 юли.

Забрана за носенето на бурки на публични места вече бе въведена в редица български градове, между които Пазарджик, Стара Загора, Карлово, Бургас и Враца.