част от екипа на Младежкия център
част от екипа на Младежкия център

В града на любовта Париж влюбени от цял свят се вричат един на друг и "заключват" любовта си на Моста на архиепископа и хвърлят ключа в Сена.

Във Флоренция обаче, местната община води дълга и упорита борба с катинарите, включително определя глоба от 50 евро. Там се заключват по синджирите, ограждащи статуята на Бенвенуто Челини на моста Понте Векио над река Арно. Според някои източници, именно оттам започва новата световна мания, разказват от Младежкия център.

В Китай сред месинга връзват и цветни парцалчета. В Италия се предполага, че обичаят не е започнал от влюбени, а от уволняващи се войници. Около 2005-2006 г. стремежът да се окачват "лучети д'аморе", както ги наричат италианците, нараства лавинообразно. Обичаят се е разпрострял и по други места на Унгария ­, например в Баяи Мишколц, преминал е и в Прага, Чехия, където се окичва малък пешеходен мост на улица "Великопреворски наместе".

Париж-моста на архиепископа
Париж-моста на архиепископа

Днес подобни романтични места има в Москва на т. нар. "Дърво на любовта" на Лужковия мост, в Киев - Владимирският узвиз край филхармонията, в Одеса е на моста на мащехата край пристанището и в столицата на Латвия Рига ­ над мост над Даугава.

В Китай са запазени няколко места по Великата китайска стена. Тъй като тя е на сушата, ключът се хвърля в пропастта през стената. Същото е и в Тайван, а там мостът на влюбените е пешеходен надлез на гара в Тайпе.

В Токио катинарите са навсякъде. В уругвайската столица Монтевидео се използва фонтан на булевард "18 юли", а в Стокхолм ­ моста Вестерброн. В Сеул, Корея, катинарите качват върху кулата на връх Намсан.

Москва-дърветата на любовта
Москва-дърветата на любовта

Младите хора от центъра ни разказват и любопитен фрагмент от историята на „заключването”: Когато италианецът Федерико Моча пише първия си роман "Три метра над небето", едва ли подозира какво ще последва. Главните герои в творбата му се заклеват един на друг във вечна любов и вярност, застанали на моста Милвио, окачвайки на един от стълбовете на моста верига, на която щраква катинарче, като хвърля ключа му в Тибър. След като в един момент романът бива филмиран, Милвийският мост бързо се превръща в знаково място не само за героите на Моча, но и за всички влюбени от Рим. Стълбът, споменат във въпросната литературна творба, наистина съществува край съоръжението и той бързо бива окичен с катинари от млади римски двойки.

Италия-моста Милвио
Италия-моста Милвио

Символичното заключване на любовта с катинар е популярен ритуал, който обаче носи своите опасности днес. Не един или два моста бяха изчистени от тоновете желязо, след вероятност от срутване, което налага да се търсят други начини да се продължи тази иначе интересна традиция. Добра алтернатива на катинарската мода са открили например в Москва, където близо до моста "Лужков“ са поставени няколко направени от метал „любовни“ дървета, на чиито клони влюбените скрепват чувствата си с катинарчета. Така хем традицията е спазена, хем няма опасност нещо да се повреди от тежестта на любовните символи, хем не се загрозява мостовото съоръжение, хем е налице една туристическа забележителност.

Ето защо Младежкият център е избрал именно дърво за своята инициатива, около което ще има верига. И във Враца влюбените ще могат да "заключат" любовта си там. За първите от тях Младежкият център е осигурил катинарчета. Те могат да се закачат веднага на дървото на влюбените. По желание могат да се гравират и да се закачат впоследствие. На тези, които им предстои да сключат в скоро време граждански брак, най-подходящ ден да си "заключат" любовта, ще е денят на сватбата.

така "заключват" любовта си в Галата
така "заключват" любовта си в Галата