Предложението на МОН е в класните стаи първо да се върнат учениците от 7-и, 8 и 10-иклас, след което – при благоприятно развитие на пандемията, на тяхно място ще застанат 5-и, 11-и и 12-и клас. Едва накрая ще се завърнат 6-и и 9-и клас. Най-вероятно ротацията на прогимназиални и гимназиални класове ще е през две седмици, така както бе до средата на март. Вълчев уточни, че окончателното решение ще бъде взето от Министъра на здравеопазването и оповестено в четвъртък (8 април).

В училищата с малък брой ученици вероятно ще могат да се върнат присъствено и всички други класове, в които има само по една паралелка в клас.

Министър Вълчев подчерта, че е важно задържането в класните стаи на началните класове, за които настоящата учебна година протича преди всичко присъствено.

Образователният министър заяви, че националното външно оценяване в 4-и и 10-и клас ще бъде проведено, за да даде ориентир как се развиват съответните випуски ученици. „Забранил съм на регионалните управления да сравняват училищата на базата на резултатите от НВО и да правят класации на училищата“, посочи Вълчев.

До месец училищата ще започнат да получават компютърни устройства по механизма “REACT-EU”, сподели още министърът. Над 80 000 мобилни компютри ще бъдат предоставени на всички училища. Освен тях ще бъдат доставени и таблети за училищата с концентрация на ученици без устройства за обучение от разстояние в електронна среда.