Вторият милиард за финансиране на Програмата бе одобрен с Решение на 43-ото Народното събрание на 18 януари 2017 г. Чрез изпълнението на Програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване, предаде БГНЕС.

В края на миналия месец ГЕРБ отговориха на БСП, които искаха парламентарна комисия да нищи има ли средства за саниране и какво е бъдещето на програмата, заявявайки, че програмата за саниране не е спряна и продължава да се изпълнява, а създаването на временна анкетна комисия по темата е безсмислено.

"Програмата не е спряна, тя продължава да се изпълнява, към момента има над 850 сгради, които са завършени. Близо 600 са в процес на изпълнение, останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки. Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета, а бъдещето на програмата е в пряка зависимост от разработваната жилищна стратегия", обясни зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя допълни и че вече има ефекти от програмата и за първия зимен сезон бенефициентите са намалили сметките си за отопление с между 40 и 60%.

През предстоящата 2018 се очаква бум в санирането, заяви от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Имаме 570 сгради, които в момента се санират. През зимния сезон това няма как да се случи. Те ще бъдат зазимени и през 2018 ще бъдат санирани“, добави той.