Дейностите от лятната академия протекоха в три модула. Заниманията започнаха в салона на Социалния комплекс, където директорът Наталия Христова разясни на децата какво им предстои по време на трите модула. Първият модул бе проведен в библиотеката при НЧ „Просвета 1925-Мездра”. Децата се запознаха с работата на библиотекаря, с различните отдели в библиотеката, четоха любими детски книжки.

Вторият модул бе посветен на изкуството и запознаване с историята на Археологическия комплекс „Калето”.

Последният, трети модул, бе свързан със здравословното хранене, личната хигиена и спортуването като важни условия здравословен и пълноценен живот.

Специален гост на закриването бе д-р Ирена Видинова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Тя обясни на децата какво е здравословно хранене, кои са основните принципи, които трябва да спазват, за да се хранят вкусно и полезно. Д-р Видинова нагледно им показа „Пирамидата на здравословното хранене на учениците” и подробно разказа за предимствата и ползите от поддържането на добра лична хигиена.

Служителите към ОЦСУД бяха подготвили за малките „патиланци” забавни игри, свързани със здравословното хранене. Бе подредена импровизирана изложба от детски рисунки, сътворени по време на втория модул.

В заключение директорът Наталия Христова каза, че се работи доста трудно с тези деца, защото им липсват социални контакти, елементарни хигиенни навици, което обяснява неустойчивото им внимание и липсата на интерес.

Академията бе закрита с вкусни и полезни лакомства, на които децата се зарадваха най-много.