Друга версия я представя като дъщеря на самия цар Симеон I. А най-колоритната е, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате (първородният, ослепен, син на княз Борис I).

В тази връзка идва и свързването на град Псков с Плиска, според някои изследователи Олга изградила глад Плисков.

Легендите разказват, че княгиня Олга отмъщава с голяма жестокост, заради убийството на съпруга й княз Игор.

Олга Киевска управлява Киевска Рус от 945 до 969 г.. Във войната с Хазарския хаганат Олга разбира, че и трябва мощен съюзник и се обръща към Византийската империя. Тя приема християнството, като лично отива в Константинопол. При покръстването си приема името на Елена Лакапина, съпруга на император Константин VII Багрянородни.

След завръщането си християнката Олга полага първия камък на Катедралния храм "Света София" в Киев през 960 г. Св. Олга е сред първите руски светици и е смятана за активен разпространител на християнството. В същото време то не е прието за държавна религия и дори нейният син Светослав е езичник. Киевска Рус е официално покръстена от внука на Олга - княз Владимир I Велики.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената: Олга, Олег, Оля. Името Олга има руски корени и идва от думата “ал`га”, която носи смисъла на “огнена". Има и друга версия за произхода на името. Тя е, че произлиза от скандинавската дума “heilagr”, която означава “свещен”.