Ако родителите решат да подадат лично заявления, трябва да отидат до Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Там ще получат заявлението от служителите и насоки за попълването му. На тях ще са им необходими следните удостоверителни документи:

- удостоверение за брутни месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца на подаване

- удостоверение от съответното училище, че детето е записано в VIII клас

- медицински протокол от ЛКК, ако детето по здравословни причини не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започването на учебната 2020 – 2021 г.

В случай, че родителите предпочитат да ползват лицензиран пощенски оператор, трябва да свалят заявлението от адрес: https://asp.government.bg/…/sotsialno-po…/sotsialn... (Заявление–декларация по чл.12А). То се попълва, подписва го и слага в плик заедно с удостоверителните документи. „На получател напишете адреса на съответната Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия Ви адрес и изпратете писмото с обратна разписка. Така може да бъдете сигурни, че ще получите известие при получаване в Дирекцията.“, посочват от МТСП.

До дни ще заработи и възможност за подаване в Системата за сигурно електронно връчване. Третата възможност ще е за тези, които имат електронен подпис, могат да се регистрират и да влязат в нея. „Изберете бутона „Заяви e-услуга“, след което изберете Агенцията за социално подпомагане. Изберете електронната услуга. Документът трябва да бъде изтеглен на личния Ви компютър, след което трябва да го попълните. Най-отдолу има прозорец, в който да въведете електронния си подпис. След подписването ще бъде генериран уникален номер на заявката. Запазете всички промени в заявлението. Съхранената, попълнена и подписана форма е необходимо да изпратите чрез системата „Електронно връчване“ към Агенция за социално подпомагане“, обясняват от МТСП.