© БТА

Зимното поддържане на „Хемус“ трябва да е без всякакви проблеми тази година, коментира инж. Дончо Атанасов, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Той обясни, че обичайно то влиза в сила от 15 ноември.

Поне 40 дни още ще се работи по обновяването на моста след дясната тръба на „Витиня“, а без той да е готов е безсмислено да се пуска трафикът и в тунела, посочи още Нанков. По виадукта има дупки от по 2-3 квадрата, при които след премахване на асфалта се вижда 80 метрова пропаст, обясни още министърът. И допълни, че това означава, че платното не се държи на нищо, нито на арматура, нито на панел, нито на бетон. На мястото се сменя не само асфалтът, а и лагери и ригели, прави се и ремонт на фугите. Ще се опитаме да ги отворим в средата на август, заяви Нанков. Той посочи, че обновяването е започнало с два месеца забавяне, като от тях един ще бъде спестен.

Дори и след множеството ремонти по магистрала „Хемус“ остават още 45 км, които трябва да бъдат рехабилитирани. Според индикативните изчисления, за да се обновят останалите мостове и виадукти по аутобана, както и да се ремонтира платното са нужни между 220 и 240 млн. лв., обясни регионалният министър. И заяви категорично, че ресурсът по етапно ще бъде отделян. Така ще може и по „Хемус“, както и по „Тракия“ да се осигури сигурност на преминаващите, посочи още Нанков. Той призова пътуващите за търпение, защото ремонтите са свързани със безопасността им.

Облекчаване на движението по магистралата все пак ще има. Това става с пускането на обновения тунел „Ечемишка“. Съоръжението е с дължина 765 м и не е обновяван от януари 1984 г. Сега в него има алтернативно захранване, лед енергоспестяващо осветление, видеонаблюдение. Платното е преасфалтирано, а маркировката е шумяща. Общо в ремонта на тунела са вложени 12 млн. лв.

Освен това тежкотоварният трафик на „Витиня“ е изцяло изключен, а в пиковите часове и по цялата „Хемус“. Предстои това да бъде организирано и за другите магистрали, съобщи Нанков. По думите му на среща с превозвачите ще се уточнят в кои часове ще се спират камионите. В момента две трети от приходите от винетки са от леките коли и щом в сега те „издържат“ пътния сектор ще са с предимство, коментира министърът. И допълни, че за това тежкотоварните автомобили ще бъдат ограничени през лятото до 15 септември. Очаква се заповедта за ограничаване на тировете по магистралите да влезе в сила днес или в понеделник, а подобни разпореждания вече са в действие за първокласните пътища.

Източник: monitor.bg