През 2021 г. в АдмС – Враца са образувани 723 дела и заедно с останалите висящи към началото на периода 162 дела, общият брой дела за разглеждане през годината е 885, от които 511 са първоинстанционни, а 374 са касационните дела. От общия брой дела за разглеждане свършени са 725 дела (81,92%) и останали висящи 160 дела (18,08%). Със съдебен акт по същество са приключили 541 дела, прекратени са производствата по 184 дела. Проведени са общо 104 открити съдебни заседания. През отчетния период правораздавателната дейност в съда се осъществяваше от петима съдии, от които двама командировани от РС – Видин и РС - Враца, поради което действителната натовареност към всички дела за разглеждане е 15,80 дела на месец, а към свършените е 12,95 дела на месец. Поддържа се практиката съдебните решения да се изготвят в законоустановения едномесечен срок за произнасяне, считано от датата на обявяване на делото за решаване.

На основание Наредба № 1 от 01.02.2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност, издадена от Министъра на правосъдието, в сила от 01.01.2020 г., през 2021 г. в Административен съд – Враца преминаха обучение 32 кандидат-юристи.

С цел повишаване на качеството на съдебните актове и през 2021 г. в АдмС – Враца продължи практиката да се провеждат общи събрания, на които се анализира практиката на Върховен административен съд по върнатите от инстанционен контрол дела, независимо от резултата.

През отчетната 2021 г. в съда няма подавани сигнали и жалби от граждани за злоупотреба с власт или други незаконосъобразни действия или бездействия на съдии и служители, както и няма постъпили сигнали до ВСС за наличие на корупционни действия.

„Магистратите и служителите изпълняваха своите служебни задължения отговорно, с чувство за принадлежност към екипа, мотивирани да наложат модерен, съвременен и открит стил на работа с гражданите и организациите, страни по делата, което освен, че допринесе за по-висок стандарт на обслужване, не позволи понижаване на показателите относно срочност и качество в правораздаването“, посочи в отчета си Председателят на АдмС – Враца Миглена Раденкова.