Вирусите, които ни атакуват през лятото, са ентеровирус, аденовирус и ротавирус. Те засягат стомашно-чревния тракт и основен симптом е диарията. Има и други прояви като гадене, повръщане, болки в коремната област и повишаване на телесната температура. И през това лято най-разпространени са ентеровирусните инфекции - хепатит. Тези вируси имат много клинични прояви, като херпангината при децата, летен грип и стомашно-чревни прояви.

Механизмът на предаване на тези вируси, подчерта д-р Гоцева, е много лесен. Единият от начините е по въздушно-капков път, а другият е фекално-орален, посредством замърсяване на ръце, вода и хранителни продукти, които са неправилно съхранявани в горещите дни. През летния сезон се получават струпвания на много хора на едно място и това способства за бързото и лесно разпространяване на тези инфекции. И през тези вакационни месеци отново наблюдаваме зачестяване на заболявания от хепатит А - така известната сред хората жълтеница. В първите два стадия симптомите са заблуждаващи и едва в третия последен стадий, когато урината потъмнява, хората търсят медицинска помощ.

Другите вируси са ротавирусите. От тях най-потърпевши са децата, защото се стига до обезводняване и до болнично лечение. Д-р Гоцева съветва да не прибягваме към самолечение. Ако симптомите продължат повече от един-два дни, задължително трябва да потърсим медицинска помощ, защото самолечението на летните вируси може да доведе да усложнения, като пневмонии и менингитови инфекции. Трябва да се спазва добра лична хигиена и по възможност да се избягват местата със струпване на много хора, препоръча още тя.

Източник: novini.bg