Изкореняване

Той също така задължава производителите да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без разрешение. Те ще имат четири месеца да изпълнят такава заповед на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но ще могат да я обжалват в съда. Ако производител не изкорени сам незаконните насаждения, това ще прави държавата, но за негова сметка, се казва в текстовете на проекта. Тези ограничения не се отнасят за хората, които ще произвеждат вино за лични нужди.

Контрол

За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, пише в документа. Една от целите на проектозакона са ограниченията да се установи ред и известен контрол върху хаотично нарастване на лозовите насаждения. Също така да се намали опасността от прекомерно предлагане на лозаро-винарски продукти, предвид пазарните перспективи за тях. Ще се избегне рискът и от значително обезценяване на определено защитено наименование за произход или защитено географско указание.

Глоби

Проектът предвижда и наказания за производителите на фалшив алкохол. Те стигат до 30 хил. лв. Също така наказания ще може да налага и Комисията за защита на потребителите.

Според Министерство на земеделието, храните и горите площите с лозови насаждения възлизат на 50 727 ха за миналата година. От тях 31 320 ха са реколтирани. Делът на реколтираните площи с червени винени сортове е 61%. Около 5% от площите в стопанствата са млади и все още не плододават. Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства, са 13 673 ха. Регистрираните в Лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), площи със сортове, подходящи за вина със защитено наименование за произход (ЗНП), са 16 676 ха, за вина със защитено географско указание (ЗГУ) – 21 636 ха, и за други вина – 22 935 ха.