Вместо да бъде асфалтирано, пространството около шахтата е запълнено с трошен камък и сипица, което създава предпоставки за възникване на пътни инциденти. В резултат: на десетки шофьори ежедневно им се налага да заобикалят въпросната шахта, а при преминаване на колите през проблемния участък встрани хвърчат камъни, които могат да наранят пешеходците, преминаващи по тротоара или пресичащи уличното платно.

Потърпевши граждани уведомили преди време за проблема Община Мездра и "ВиК" - район Мездра. От Общината отговорили, че възстановителните работи трябва да бъдат извършени от "ВиК”-а, от водоснабдителното дружество се оправдали, че чакат разкопаната настилка около шахтата да слегне.

И докато двете институции си "прехвърлят топката”, измивайки си ръцете "кой крив и кой прав", цяло чудо е, че досега няма пострадали, жалват се живеещи в квартала.

Съгласно чл. 29, ал. 2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Мездра, неизвършването на съответните възстановителни работи в срок или некачественото им изпълнение при разкопаване на улици, тротоари и земни площи се санкционира. Глобата за това нарушение варира от 50 до 200 лв. Наказанията се налагат от кмета на общината или от негов упълномощен заместник.

В редица общини у нас дори е приета специална Наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи на елементи от техническата инфраструктура на територията на общината, свързани с разкопаване на общински терени (улични и тротоарни настилки, вътрешно квартални пространства, общински пътища, зелени площи и др.).

Община Мездра не е сред тях.