Взети са всички необходими мерки за работа на отделението по нервни болести в МБАЛ „Света Петка" във Видин. Временно е бил спрян приемът на пациенти за 4 дни, в периода от 06.01.2020 г. до 10.01.2020 година, уточни Ананиев и добави, че в този период пациенти са хоспитализирани чрез Центровете за спешна медицинска помощ в болниците в гр. Лом, гр. Белоградчик и гр. Монтана.

От 10 януари, обаче приемът в неврологичното отделението във Вдин е възстановен. Лекарският екип е окомплектован, като са назначени трима лекари със специалност „Нервни болести" и трима лекари-ординатори. Към настоящия момент отделението функционира в нормален работен режим, като към 29.01.2020 г. в него са приети за лечение 9 пациенти.

Напрежението във Видин започна още през лятото на миналата година, когато невролози и здравни специалисти от МБАЛ-Видин започнаха да напускат заради ниски заплати. В първата седмица на януари кметът на Видин д-р Цветан Ценков съобщи, че е притеснен за съдбата на болницата и по специално за лечението на новрологично болните видинчани. Така започнаха и разговорите със здравното министерство, за намиране на кадри за отделението и за възвръщане на статуквото на МБАЛ „Св. Петка" като базова болница за квалификация и специализация на младите медицински кадри.