© Община Видин

Идеята за разработката се родила в рамките на проекта STEPS4SCHOOL по програма „Еразъм +“, който ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ изпълнява в партньорство с училища от Австрия, Италия, Чехия, Португалия и Словения. Мария Иванова разказа, че във връзка с една от дейностите по проекта учениците от партньорските училища трябвало да намерят в интернет определена информация за Видин – забележителностите на нашия град, транспорт дотук, места за настаняване, дейности през свободното време. Някои от учениците споделили, че са били затруднени, тъй като наличната информация не била систематизирана и събрана на едно място. Така дошла идеята за създаване на мобилното приложение, което да е в помощ на туристите, посещаващи Видин.

Техническото изпълнение било поверено на Ивайло Георгиев, който през следващата учебна година ще бъде в десети клас, специалност „Компютърна техника и технология“, а освен това е изкарал курс към академия „Телерик“.

„Една от темите, които изучавахме, беше за платформа за създаване на приложения, като на финала трябваше да направим собствен проект. Тогава започнах да разработвам това приложение, макар настоящата версия да е значително променена и надградена“, обясни ученикът. Той сподели, че възнамерява да допълва приложението с още информация, за което Община Видин ще му окаже съдействие.

Приложението „Посетете Видин“ (Visit Vidin) може да бъде изтеглено безплатно от следния линк: https://drive.google.com/file/d/1IEYNaJjD10FTINkb8...