© Община Видин

Светла Ангелова, началник отдел „Екология, инфраструктура и инжeнерни мрежи и съоръжения" съобщи, че Видин е един от осемте областни града, които са получили фиданки. „Заявихме 2300 броя, които ще раздадем от днес нататък на всички училища, детски градини, кметства – в град Дунавци и останалите населени места. Над 20 вида са дръвчетата - плодни, медоносни и такива, които са подходящи за ландшафта на общината. Идеята ни е и чисто екологична – да подобрим чистотата на въздуха“ – сподели тя.

На детската градина са предоставени и широколистни, и иглолистни видове, които се вписват в цялостната визия. Новият директор на ДГ „Синчец“ Габриела Борисова благодари за помощта от страна на Община Видин. „Децата се радват и са много ентусиазирани. Знаем, че всеки в живота си трябва да посади поне едно дърво и това е един прекрасен старт за децата“ – каза Борисова.

В същото време в друга част на двора деца от трета подготвителна група засадиха цветя, в продължение на кампанията „Цвете в саксия“, която стартира в първия ден на пролетта 22 март, със съдействието на родителите.

Седмицата на гората се провежда тази година от 5 до 11 април. Тя се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г. В този период традиционно се правят масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.