© МБАЛ „Света Петка“

Персоналът, който се набира, за да работи с пациенти с коронавирус, ще е с продължителност на трудовия договор до отпадане на извънредното положение във връзка с епидемията от COVID-19. Наетите ще могат да се възползват от предвиденото допълнително възнаграждение, съобщи прокуриста на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова.

Д-р Найденова добави, че бившото инфекциозно отделение на болницата е организирано така, че то на практика се състои от две самостоятелни структури, всяка с отделен вход. В едната част се лекуват пациенти с доказан коронавирус. В другата част се провежда лечение на пациенти, които имат съответната симптоматика, но се изчакват резултатите от пробите им. В момента четирите екипа, сформирани в МБАЛ „Света Петка“ за лечение на пациенти с коронавирус инфекция, са пълни, обясни д-р Найденова.

"Около 40 души е необходимият допълнителен персонал. Ние нямаме инфекциозно отделение с персонал, извеждаме хора от отделенията на болницата, каза д-р Найденова. - Излизайки, например, от отделението по кардиология на четири човека, за да влязат в т.нар. инфекциозно отделение, това означава, че в кардиологията персоналът намалява с четирима души. Когато един екип излезе в 14-дневна карантина, трябва да влезе следващ екип – говорим пак за четири екипа, за да могат да се направят месечните дежурства. Това означава, че персонал около 40 души няма да може да работи в своите отделения – едните ще са в карантина, другите ще са в така нареченото инфекциозно отделение. Затова сме подали и обявата, че набираме допълнителен персонал", обясни прокуристът на видинската болница.

Защо да не помогнат на болницата временно в кризата общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти?

Д-р Найденова изрази надежда, че сега, когато работата на общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти е намаляла, заради намалелите посещения на пациенти и временно преустановените консултации, ще се намерят медици, които за периода на кризата да решат да помогнат на МБАЛ „Света Петка“. "Болницата е най-потърпевша. Затруднява се работата на цялата болница, което рефлектира върху болничната помощ в областта. Доколко колегите от извънболничната помощ ще се отзоват, ще видим. Надявам се някой да откликне. Но за съжаление, от многогодишния ми опит съм установила, че обикновено трябва да разчитаме на собствените сили“, сподели д-р Найденова.

Източник: monitor.bg