Кметът връчи на г-н Главчев плакет на Община Видин и пано, изобразяващо символа на града – крепостта „Баба Вида“. От своя страна гостът подари плакет на Народното събрание. Ценков благодари, след което предаде от свое име, както и от името на всички видински граждани молба във връзка с предстоящото разглеждане на Закона за старите столици на България: „Видин като старопрестолен град да бъде включен в обхвата на този закон, защото е исторически факт, че той е град, който е бил столица на България и видинчани имат право да се гордеят“.

Председателят на Народното събрание увери, че ще предаде молбата на своите колеги и изрази увереността си, че народният представител Владимир Тошев пръв ще подеме инициативата. „Лично аз горещо подкрепям идеята и се надявам болшинството народни представители да я подкрепят“ – заяви Главчев.

След срещата кметът на общината и председателят на Народното събрание се включиха в проявите по повод отбелязването на 201 години от рождението на екзарх Антим Първи. Те присъстваха на тържествената Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ и се включиха в литийното шествие до гробницата-мавзолей на екзарха. Там бе извършена кратка панихида за Антим Първи от Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Видинския митрополит Дометиан, заедно с духовници от Видинска епархия.

По време на церемонията Димитър Главчев бе удостоен с орден, посветен на Антим Първи.

Кметът на Община Видин поднесе приветствие, в коетоотбеляза, че екзарх Антим е духовник, политик и общественик, който остава в историята най-вече като радетел за обявяване независимостта на Българската църква и нейната обединяваща роля, и като председател на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание. „Благодаря сърдечно на г-н Димитър Главчев, че уважи с присъствието си тържествените прояви по повод честването на 201-та годишнина от рождението на Антим Първи, на Видинската Света митрополия и лично на Видинския митрополит Дометиан за поставяне основите на хубавата традиция, както и на всички институции, обществени организации, училища и граждани, които подкрепиха инициативата.

Днес, пред мавзолея на екзарх Антим Първи, ние отново засвидетелстваме своята почит към този знаменит българин. Гордеем се, че той е част от историческата памет на нашия град. Защото славата на Видин се гради върху имената на такива велики личности като първия български екзарх“ – заяви в словото си видинският кмет.

Сред присъстващите на церемонията бяха народните представители Владимир Тошев, Филип Попов и д-р Цветан Топчиев, областният управител на Видин Албена Георгиева.


Източник: vidin.bg