Организатор на фестивала е Национален туристически клъстер "Българският пътеводител", основен изпълнител от българска страна по международния проект. В съботния ден на брега на река Дунав при Видин ще акостира лусория - реплика на римски кораб от IV век „Danuvina Alacris“ („Живият Дунав"). Видинчани ще посрещнат и групи, представящи исторически възстановки, уточняват от РИМ-Видин.

Целта на фестивала е да пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония, чиито останки могат да се видят и днес във Видин, да представи наследството на Древен Рим - бит, култура, традиции и занаяти.

Основната атракция ще бъде акостирането на автентичната римска лусория, „Danuvina Alacris“, на брега на Дунав. Тя започна своето пътешествие по Дунав на 16 юни от Инголщат (Германия) и представлява реплика от IV в., като е изградена през последните 2 години от екип професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали римляните някога. Материалите са дъб и смърч.

Лусорията е дълга около 18 метра, а цялостната ѝ украса е пресъздадена на базата на открити артефакти и останки. Римският кораб-реплика преминава през 8 държави, чиито територии преди почти 2000 години са принадлежали на Римската империя. Плаването продължава три месеца и половина и ще завърши през ноември в съседна Румъния.

На 1 и 2 октомври римския кораб е във Видин, на 9 октомври - в Свищов и на 13 октомври - в Силистра. На римската лусория гребци са млади момчета и момичета от Германия и Австрия.

Любителите на зрелищни сцени ще могат да се насладят по време на фестивала във Видин на красивия кораб и на епичната битка между римските легиони и варварските наемници.

Историческата атмосфера ще бъде професионално пресъздадена от едни от най-големите и автентични реенакторски групи в България Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae.

Програмата на фестивала включва още демонстрации на игри за деца от епохата на Рим, представяне на антични традиции и професии (бордови игри, сечене на монети, медицина и др.), както и на късноантичната мода и прически.

По време на фестивала е застъпена и темата за ранното християнство през Късната античност.