Илиев е съгласен с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, че държавата не си е свършила съвсем работата за африканската чума, но добави, че хората започнали да крият прасета по дворовете.

Свинефермите в България не са на отделни сектори и ако трябва да се избира между отделни животни за унищожаване или не, това е хазарт. Дори при едно болно животно във фермата, всички свине трябва да се унищожат.

"Безусловно е доказано, че има вирус. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт", обясни той и добави, че твърдения за екокатастрофа заради загробване на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени.

До момента няма забележки от ЕС и от Световната здравна организация за предохранителни мерки на БАБХ, "не е наша вината, че някои институции или ведомства не са си свършили работата", коментира той.

Само 3 мобилни инсинератора са на разположение в България и те работят териториално, имат и друга работа освен унищожаване на свине. Да се карат заболелите свине до тях, е да се разнасят през няколко области, не бих разрешил, допълва директорът на БАБХ.

По думите му, пробите от Видин вероятно ще са положителни, защото това показва логиката на развитие и разпространение на болестта, обяснява той.

Относно ситуацията в Зидарово, Илиев коментира "как хора изнасят прасета през задния двор, за да избегнат евтаназия".

А когато кметът разбира, решава да ги зарови и сега тези прасета ще се изравят, ще се загробват на конкретно определено за това място и ще се извършва допълнителна дезинфекция, обяснява Дамян Илиев.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22.

Вчера стана ясно, че са отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Министър Танева пък поясни, че започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.