Според свидетели на катастрофата, шофьорът на пасата предприел неправилно изпреварване, при което се забил в идващия отсреща турски тир. Водачът на камиона се опитал да избегне сблъсъка, но не успял да овладее тежката машина, която се завъртяла на мокрото платно, отнесла мантинелата и парапета на моста и кабината й надвиснала над реката.

В резултат на страховития сблъсък леката кола е смазана до неузнаваемост. Наложи се служители на пожарната да разрежат ламарините, за да извадят четиримата пътници, заклещени в нея.

Ранени са шофьорът на фолксвагена, жена му и по-малкото им дете. Тримата са настанени за лечение във врачанската болница с множество наранявания, като най-тежко е състоянието на водача. Той е с политравма, с опасност за живота. Жената е с фрактура на лявото бедро, а детето е със счупен нос.

Причините за катастрофата са в процес на изясняване. Според шофьора на турския тир водачът на пасата е навлязъл в насрещната лента за движение и се ударил челно в управлявания от него камион.


Заради пътния инцидент в двете посоки се образуваха километрични опашки. Движението на МПС се пренасочва по обходния маршрут за София през селата Паволче, Челопек и Люти брод и оттам през Искърското дефиле или през Ребърково за Ботевград. Другият алтернативен маршрут е Мездра - Роман - Златна Панега.