"В последната година се наблюдава рязък скок в търсенето на градински дуждета. Зa съжаление в нашия магазин не сме виждали такова от шест месеца", казва Иън Бърн, който работи като асистент мениджър в Highfield Garden World в Уитминстър.

По думите му градинските центрове преживяват истински бум, а много от търсените стоки се намират все по-рядко.

"Градински джуджета просто няма и това със сигурност е сериозен дефицит. А данните за месец март тази година показват, че клиентите в градинските центрове са близо два пъти повече отколкото миналата година. Всеки ден има опашки", казва още Бърн.

За снабдяването на магазина той разчита главно на доставчици от Европа и Китай.

"По време на локдауна едно от малкото неща, които хората все още можеха да правят за забавление, е да се погрижат за градините си", казва Иън Уайли от Асоциацията на градинските центрове.

По думите му обаче основните проблеми са свързани с проблемите при доставките от чужбина след брекзит, както и с еднократни инциденти, като блокирането на Суецкия канал по-рано този месец.

Междувременно данните на Националната статистическа служба във Великобритания показват, че за последното тримесечие на 2020 година продажбите в строителните хипермаркети са скочили с 35% нагодишна база, а тези на градинските центрове - с 8.5%.