Народно читалище "Наука-1919" в мездренското село Лик тържествено и в присъствието на много гости отбеляза своята 100-годишнина. Домакините бяха подготвили интересна мултимедийна презентация, в която представиха богатата културно-просветна дейност, която Читалището е развивало през всичките тези 100 години в будното старопланинско селище.

Юбилейната програма продължи с тематичен рецитал, посветен на столетните културни традиции на читалището. За да се помни и да се предава от род на род, от поколение на поколение, достойните следовници на духа български припомниха имената на тези, които първи запалили искрата на родолюбието в Лик –Иван Пашов - първият председател на читалището, Иван Дамянов – пръв библиотекар, Иван Беярски - касиер, Тодор Робев – касиер Йоло Христов и Иван Паловски – читалищни дейци, всички останали, наследили и обогатили с всеотдайния си труд това средище на духа.

Богат и разнообразен е бил духовният живот на Читалището. Възрастните хора помнят самодейния театър към читалището и неговия репертоар – над 40 пиеси от литературната българска класика. През всичките тези години – от 40-те на миналия век до първото десетилетие на новия век, в театралната трупа са участвали над 50 самородни театрали, радвали с таланта си зрителите в десетки села в цялата област.

Дължимо признание лижени отдадоха и на своите най-изявени личности, с които и днес се гордеят – Петър Вълков, Веселина Велчева, ГенкаТренчева, гласовитите песнопойки Петра Дацова, Мара Данова, Тота Цановска, Петър Илиев и най-голямата им гордост – баба Рада Милчовска, паметта на Лик, носител на златен медал от 5-ия и на сребърен от 6-ия Национален събор в Копривщица, както и на женския народен хор, сформиран преди 40 години, в далечната 1979 г от известния хоров диригент Стефан Костов.

Тук е мястото да отдадем дължимото и на най-възрастния, най-колоритния, най-известния по цяла България магьосник на окарината - бай Георги Димитров. многократен участник и лауреат от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Човекът музика, който превърна малката глинена окарина, почти вече несрещана като музикален инструмент, в истинска невидима връзка с космическото усещане.

Празничната програма продължи с неговите изпълнения, както и на самодейците от различни поколения, Детската група за автентичен фолклор с ръководител Марияна Димитрова, женският народен хор и др.

Специални гост - изпълнители на вековния юбилей на лишкото читалище бяха талантливата изпълнителка на народни песни Бетина Димитрова, чийто корени са от село Лик. Тя е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков", а в момента продължава образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и танцьорите от Ансамбъл "Мездра"

По случай кръглата годишнина, Настоятелството на НЧ "Наука-1919" удостои със званието "Почетен член на читалището" поета и писател Иван Алексиев, родом от село Лик.

Всички бивши и настоящи читалищни дейци получиха юбилейни грамоти в знак на признателност към техния родолюбив дух и всеотдаен труд.

Юбилеят на Читалището събра и много официални гости. Да се докоснат до духа на жилавите като лико балканджии, гости на празника бяха депутатите от ВМРО - Красимир Богданов от Враца и специално дошлият му колега от Плевен – д-р Калин Поповски, чиито корени се оказаха от Лик, кметът на Враца – Калин Каменов, на Мездра – Генади Събков, предприемачът Мирослав Захариев. Празникът на родното си село уважи и директорът на МБАЛ-Мездра – д-р Илияна Михайлова.

Кметът на Враца - Калин Каменов, подари на читалището нова уредба, а Красимир Богданов – пълната колекция портрети на българските владетели.

Празникът завърши с „Многая лета“ и традиционното Дико-Илиево „Дунавско хоро“, поведено от танцьорите на Ансамбъл „Мездра“, което се изви на мегдана пред читалището като пъстра броеница.