„Вярвам в нуждата и смисъла да сме Ваши приятели и партньори. Град Враца има нужда от Вас. Вие сте онази част от обществото, която е потенциалът, бъдещето и надеждата за по-добър свят. Бъдете обединени в идеите си и преследвайте мечтите си! Ние ще подкрепяме Вашите инициативи, ще уважаваме гражданската Ви и обществена активност. Нека създадем средата, в която да живеем - свободни, щастливи, успели и част от един по-справедлив свят, който да сътворим заедно“, каза в приветствието си зам.-кметът на Община Враца.

Изпълнен с разнообразни инициативи, концерт-хепънингът „Младостта на слънцето“ събра стотици в парк „Дъбника”. Участниците имаха възможността да демонстрират творческите си умения за рисуване върху платна с акварел в цветовете на лятото, успяха да разменят или подарят книги, учебници, ученически пособия, играчки. Предизвикателство за любителите на фотографията бе инициативата на Враца софтуер общество „Пред обектива“, а най-добрите кадри бяха излъчени на голяма видео стена. Любителите на танците се включиха в открит урок по Зумба.

Четящите млади хора премериха сили в играта „Познай нашата най, най, най…книга?!, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“. Най-малките участници в хепънинга успяха да се превърнат в приказни герои под четката на аниматорите от Развлекателен парк „Леденика“.

Информационните щандове предоставиха възможност на младежите да се запознаят с начините , за учене, работа и живот в страните от Европейския Ссъюз. Младите хора проявиха интерес и към подходящите за тях учебни заведения за продължаване на образованието си, намирането на подходящо работно място в страната и как се участва в проекти. Организаторите бяха предвидили за всекиго по нещо, което хем да е интересно, хем полезно.

Хлапета оцветиха гипсови фигурки на мравки и разбраха, че такива живеят в пещера „Лединика”. Други боядисаха стари автомобилни гуми с цел да ги превърнат в цветарници, които да украсят двора на „Младежкия център” в града. По-големите любопитно наблюдаваха как се дава първа помощ на пострадал при инцидент от доброволци на Червения кръст. В края на празничната вечер, на голямата сцена в парк „Дъбника“, излязоха женската поп група D.VINE, младежите от група LEEVER и творчески формации от Враца.

Хепънингът „Младостта на слънцето“ бе организиран от Младежки дом - Враца съвместно с Община Враца, Регионален инспекторат по образование, Младежки център, Областен информационен център, Търговско-промишлена палата, Регионална библиотека „Христо Ботев”, Враца Софтуер общество, Дирекция Бюро по труда, Център за кариерно развитие, Регионален исторически музей и Български младежки Червен кръст – Враца. Всички институции бяха обединени в усилията си да осъществят един истински празник за младите хора. Вчера младежта наистина бе властелин на Враца. „Но, това не е единственият ден, в който оценяваме, че Вие сте нашето богатство и най-ценния капитал за бъдещето на нашия град и държава“, увери ги в своето приветствие Петя Долепчиева.