Инж. Албена Начева, началник отдел „Планиране, програмиране и инвестиции“, приветства от името на кмета на Видин инж. Огнян Ценков участниците в срещата. Тя посочи, че чрез проект „Областен информационен център-Видин“ с бенефициент Община Видин вече 6 години се предоставя информация за възможностите на Европейските фондове в област Видин и представителите на училищата и детските градини винаги могат да разчитат на актуална и експертна информация от екипа на областния информационен център.

Управителят на ОИЦ - Видин Мариела Савкова акцентира и на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, като присъстващите директори, преподаватели и млади хора бяха запознати с целите, задачите и предизвикателства пред стартиращото на 1 януари 2018 г. Председателство, както и възможностите, които то може да даде на местните общности. На участниците в срещата бе презентиран и кратък информационен клип, посветен на Българското председателство.

Бяха представени и двата съвместни конкурса на Областен информационен център - Видин и Община Видин за ученици от пети до дванадесети клас на тема “Европа в моя регион”. Участниците в конкурса ще могат да се съревновават с есе или със снимка/колаж по темата, които да изпратят по електронната поща или да донесат на място в офиса на ОИЦ - Видин до 5 май 2017 г. Награждаването на победителите ще се състои на 12 май 2017 г. в крепостта „Баба Вида“, където областния информационен център и община Видин ще отбележат заедно 60-годишнината на ЕСФ. Регламента и сроковете на конкурса ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на областния информационен център, както и на страницата на Центъра на Единния информационен портал, бе посочено още на срещата.

Със срещата във Видин и предшестващите я 10 срещи в общините от региона Областен информационен център - Видин разшири още повече работата си с младите хора и взаимодействието си с училищата и детските градини. Над 200 участника се включиха в срещите, като екипът на ОИЦ - Видин е в готовност, при отправена покана, да посети всяко учебно заведение или детска градина, за да представи актуални възможности за кандидатстване с проекти, подкрепени от фондовете на Европейския съюз, за училищата, детските заведения и техните възпитаници.