Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд - Враца, постановено по административно дело №574/ 2015 г. С него първоинстанционният съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия от 2 ноември 2015 г., с което бе обявен за избран на втория тур на местните избори за кмет на община Мездра Генади Събков.

Административното дело бе образувано през ноември миналата година на основание жалба на кандидатите за кмет на община Мездра Ивайло Тодоров от ПП ГЕРБ и Стефан Красимиров от Местна коалиция „ДОМ“. Според жалбоподателите изборът на Събков е недействителен поради множество допуснати нарушения в Изборния процес, които са довели до замяна на волята на избирателя с чужда воля. В жалбата се твърди, че има много действителни бюлетини, които са отчетени като недействителни и са допуснати множество технически сборни грешки при пресмятането на действителните бюлетини. Визират се несъответствия и нанесени поправки в протоколите на 7 секционни избирателни комисии - 6 градски и тази в Моравица.

Твърди се още, че до участие са допуснати огромен брой лица, регистрирани по настоящ адрес, които имат постоянен адрес в други населени места извън общината. А така също, че вотът е купуван масово.

В хода на касационната проверка след подробен и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства, установени с приобщените към делото доказателства, върховните магистрати не са открили твърдените в касационната жалба нарушения на материалния закон и съдопроизводствените правила, се казва в прессъобщението от ВАС.

Крайният извод на касационната инстанция е, че решението на Административен съд - Враца е правилно, обосновано, съобразено с материалния закон и при постановяването му не са допуснати съществени процесуални нарушения, поради което следва да бъде оставено в сила.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.