„Паленето на открит огън е опасно, особено, когато мястото не е обезопасено и има силен вятър. Тогава много бързо можем да изпуснем огъня да излезе извън наш контрол, искри, въглени да попаднат извън огнището, да запалят клони, суха растителност и само за броени минути пожарът може да се развие на много голяма площ. Това е една от многото често срещани причини за пожарите през август.

Затова в нормативните документи, касаещи устройство на горски територии, ясно и конкретно е записано къде и как се устройват такива огньове, какви са мерките за безопасност и на какви отстояния трябва да бъдат от електропроводи, от реколта или от други обекти“, обясни пред „Монитор“ гл. инспектор Стефан Стефанов, началник-сектор „Превантивна дейност“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той обясни, че дори при домашното приготвяне на зимнина, което започва активно през август месец, е много важно да се спазват точките в наредбата.

„Изгражда се венец от камъни в периферията на огнището с височина не по-малко от 20 см или центъра на огнището се вкопава в земята така, че периферията да надвишава основата с не по-малко от 20 см. Идеята е да не се разпръсва жаравата настрани. Около огнището се устройва т.нар. безопасна ивица с ширина не по-малко от 1 метър.

Източник: monitor.bg