Общият брой на извършените проверки е 1 745 бр. в цялата страна. Те са били извършени от служители на РЗОК и НЗОК. Констатиран са били 4 537 бр. нарушения, сред които най-често срещани са нарушения, относно плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК; нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса; нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

Чести нарушения на условията и ред по програма "Детско здравеопазване" са били констатирани в 12 области на страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

След констатиране на нарушенията са наложени санкции в общ размер от 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора".

Предприети са били и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.