В този план са разработени и показани в таблица общия преглед на ваксините, тама са и разрешенията за ваксинация, като целта на този план е да създадем Национален ваксинационен щаб чиито председател ще е проф. Красимир Гигов. Това заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Първа фаза - първите ваксинирани ще бъдат медицинските специалисти, това са медици, дентални лекари, сестри и санитари. В тази група са– 243 600 човека са общо медицинските лица

Ваксинирането ще бъде доброволно, подчерта министър Ангелов.

Втора фаза – са потребители на социални услуги, учители и педагогически персонал, както и служители във ферми за норки - 112 080 лица

Трета фаза – това са структурите с обществена значимост, пример е ВИК – в тази група ще има списък

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 год. Това са 1.8 млн.души

Пета фаза – уязвими групи – ваксинацията ще се извършва след проучване на това колко лица са в тази група

Страната ще бъде разделена на 6 региона, това е окончателното ни решение, всеки район има отговорник – РЗИ ще извършва контрола, поясни още здравният министър. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ - Велико Търново, за район 3 – РЗИ - Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ - Пловдив, за район 6 – РЗИ - Бургас.

Проф. Красимир Гигов – ще координираме и организираме плана за ваксинация, дейността на щаба ще бъде основно съсредоточена в осигуряване на екипи за самата ваксина и ваксинацията.Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

51% от леглата за COVID болни са заети, 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол. разясни още здарвният министър.

Доц. Ангел Кунчев разясни, че се наблюдава лек спад в броя на болните, но пък хоспитализираните остават висок процент. Той отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция. Заболяваемостта на населението е под 600 на 100 000 и в момента е 591 на 100 000, отчете д-р Кунчев.

Област Кърджали вече е излязла от червената зона на картата на заразата у нас, докато в Габрово заболяваемостта е 11 пъти по-висока.

Здравният министър пък допълни, че за същия този двуседмичен период са оздравели 12 266, като над 9 хил. са излекуваните само от началото на тази седмица до днес.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев. За да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет трябва 70-75% него да са ваксинираните, за да може да бъде защитено обществото, но ние няма да отстъпим относно доброволността, заяви доц. Ангел Кунчев.

До средата на месеца –трябва да заявим спринцовки, шишета за разтваряне и разтворител за ваксините, но такива има налични и в момента у нас, обясни още здарвният министър.

Държавата вече разполага с хладилници, за съхранение на ваксината, ваксинациите могат да се извършват от лични лекари, поясни още здравният министър. Всяка ваксинация ще се извършва от лекар, и ще бъде нанасяна в имунизационния календар на всеки решил доброволно да се ваксинира“, каза още Ангелов. Днес в "Булбио" ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда и в РЗИ-Бургас

Ще създадем мобилни екипи за да достигне ваксината до хората, тя ще бъде безплатна и е ще има за всеки пожелал да се ваксинира български гражданин.

Богдан Кирилов – магистър фармацевт, обясни, че за да се стигне до разрешение за ваксинация се минават няколко фази, те са важни за да е сигурно, че този медикамент е безопасен за употреба.

Приоритет на правителството е ваксината да се прилага, след разрешение за безопасност, каза още здравният министър.

Служителите на МВР попадат към хората работещи за държавата, те ще бъдат имунизирани в трета фаза, разясни доц.Кунчев.

Преболедувалите хора е добре да се ваксинират, защото още нямаме яснота, колко трае имунитетът след преболедуване на коронавирус, обясни още доц.Кунчев.

Източник: monitor.bg