„Предложението на Министерство на икономиката е при извършване на нарушение от обекти, които са регистрирани по този закон и обекти, които не са регистрирани – така наречените ведомствени, ще се издава забрана, ще има регистър не само на тези обекти, които е позволена тази дейност, но ще се издава забрана за срок от 3 години този обект да извършва тази дейност, тоест независимо, че някой е решил да си прехвърли собствеността, той няма да може да използва този обект за следващите три години за дейността, а именно доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти. По този начин ще се създаде ефективен контрол“, добави още Емил Караниколов.

Емил Караниколов напомни, че този закон е бил приет преди година и е предизвикал напрежение в сектора, като след разговори със заинтересованите страни, се е стигнало до съгласие за изменение на определени текстове.

„Имаше и заключения на КЗК по този закон, а именно се твърдеше, че с този закон не се създава необходимата конкуренция в сектора, както и, че основният ефект на закона за преборване на сивата икономика, няма да бъде постигнат. Веднага след тези анализи в Министерство на икономиката започнахме разговори със заинтересованите страни по отношение на изменение на определени текстове от Закона за горивата. Участваха всички заинтересовани страни, без Асоциацията на газовите и петролни производители. Те имаха мандат само да наблюдават процеса и не участваха в работата по изготвяне“, добави още той.

Освен за земеделците, в Закона за горивата, са предвидени и изключения за мините. „Там има проблем със зареждането на техниката, особено в подземните галерии, като там е допуснато да има подвижни обекти, известни като ведомствени обекти, както се допуска и да има мобилни автомобили, които да правят зареждането до стационарния вътрешен обект в самата галерия“, посочи министърът.

Изключения има и за строителите от определени категории където се допускат и преместваеми обекти, за които държавната администрация винаги ще знае къде са локализирани и ще може да след за спазването на закона.

Караниколов посочи, че сред водещите теми на дебат, след изпращането на законопроекта в парламента, ще са изискванията за регистрация на лицата.