На пресконференция в социалната институция на Враца беше пояснено, че са въведени изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД), които влизат в сила от 1.08.2019 г.

Едно от измененията е изплащането на еднократната помощ за ученици записани в първи клас. Същата ще се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. По подадените заявления-декларации през месец юли помощта ще се изплаща в пълния размер от 250 лв., тъй като промяната в ЗСПД, е в сила от 1 август.

Друго важно изменение, което е в сила от 1 август, касае месечната помощ за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Помощта ще се прекратява преди изтичане на срока, за който е отпусната, когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от 5 учебни часа от ученик, за които няма уважителни причини. Месечната помощ може да бъде отпусната отново не по-рано от една година от датата на прекратяването.