С помощта на трима-четирима работници от временната заетост двамата археолози продължават проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.). В момента те работят върху сондаж с площ около 25 кв. м. в северозападната част на скалния рид, разкриването на който започна още през лятото на 2014 г.

По време на Археологическо лято 2017 екипът на доц. Торбатов, за когото това е единайсти сезон на обекта, отново попадна на интересни находки. Археолозите намериха три бронзови фибули, дръжка от бронзова лампа и елемент от декоративен обков на тоалетно сандъче. Любопитство буди също добре запазена декоративна костена игла за коса.

Сред античните артефакти са повече от 15-на късноримски монети, които допълват колективната находка от 65 монети, открита при предишните проучвания на крепостта. Най-ценната е сребърен денар от III век, сечен по времето на римския император Каракала, управлявал през периода 211-217 г. Останалите монети, намерени при тазгодишните разкопки, са билонови антониниани и провинциални медни монети, датиращи от средата и третата четвърт на III век.

Това е поредният, 15-ти археологически сезон на "Калето". Проучванията на античната и средновековна крепост, която е съществувала в миналото на левия бряг на река Искър, бяха възобновени през 2003 г. по инициатива на Община Мездра. През октомври на скалния венец ще работи археологът Георги Ганецовски от Регионален исторически музей - Враца, който ще продължи проучванията на праисторическата епоха от развитието на многопластовия обект.