Тя припомни, че с мисълта за светло бъдеще и прогрес през учебната 1968/1969 се разкрива СПТУ по автотранспорт с осъществен прием в три паралелки. Учебната 1969/1970 стартира със седем паралелки, следващата започва с 14 паралелки, а през 1984 г. в училището се обучават 369 ученици. През 2002 г. СПТУ по автотранспорт е преименувано в Професионална гимназия по транспорт "Коста Петров".

"Вече 50 години обучението по специалността "Автотранспортна техника" определя Професионална гимназия по транспорт, като училище с традиции. Професионализмът и себеотдаването на всички учители, работещи през годините в гимназията, са предпоставка за утвърденото й добро име”, каза в словото си директорът на училището.

Кметът на Борован инж. Десислава Тодорова поздрави абитуриентите, учителите и гостите с особено вълнение. Като бивш директор на училището, по думите на екипа от преподаватели, тя е свързана лично и емоционално с него и загрижеността й професионалната гимназия по транспорт в селото да се модернизира и развива продължава,

Беше прочетен и поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в който пише: "Уважаеми учители, от сърце Ви желая да съхраните енергията, надеждата и вдъхновението на професионалисти осъществяващи обществената значимост на своята мисия. Скъпи ученици, бъдете непримирими и силни в посрещането на новите предизвикателства на живота.Вярвайте в себе си и смело следвайте мечтите си!".

Грамота за принос за развитие на образованието бяха връчени на настоящи и бивши преподаватели и директори на училището. Посмъртно с почетен плакет за заслуги беше удостоен инж. Данаил Христов, бивш директор на училището. През 1995 г. по негова инициатива в капсула на времето е поставено послание-щафета до випуск 2018, с поръчение да се отвори на 50-годишния юбилей на училището.

Непокътната през годините капсула беше отворена от директора на училището, кмета на общината и Ваня Талева, дъщеря на Данаил Христов. Думите написани в посланието прозвучаха като истински завет към ученици, учители и гости на събитието: "…Нека срещите между нашето, Вашето и поколенията випуски на бъдещето да се осъществяват чрез нашите, Вашите и техните дела! Нека всички ние, вие и следващите випуски да бъдем хора на делата!“

Тържеството продължи с музикална програма, изпращане на зрелостниците от специалностите "Автотранспортна техника“ и "Малък и среден бизнес“. Ученици от седмите класове на основните училища разгледаха училището и се запознаха с бъдещите си преподаватели.Специален подарък от Десислава Тодорова за всички гости на тържеството беше невероятен спектакъл на ансамбъл „Мездра“. Гостите се насладиха на прекрасните изпълнения на танцьорите, след което събитието продължи с официален коктейл.

Денят се превърна в запомнящ се празник, заради осъзнатата гордост на учениците и учителите от факта, че за разлика от десетките закрити училища в страната, в Борован повече от половин век съкровищницата, съградена от предците им още я има и школският звънец ще събира под стряхата й поколения напред.