Официалното откриване и прерязването на трикольорната лента направиха заедно директорът на училището Мариела Горанова, председателят на Инициативния комитет „Иван Вазов“ – д-р Ивайло Тодоров и зам.-кметът на община Мездра – инж. Николинка Кътовска.

Идеята за поставянето му в учебното заведение е на Инициативния комитет „Иван Вазов“, а осъществяваното ѝ е благодарение на редица спомоществователи и подкрепата на община Мездра.

Бюст-паметникът е дарение от фирмата „Йотов Стоун“ с управител Димчо Йотов, а изработката е дело на талантливите братята Васил и Борис Цекови.

Принос има и Динко Динков – негова е направата на вградената паметната плоча. По време на кампанията са се включили всички ученици и целият колектив на училището, за което получиха благодарности от името на Инициативния комитет.

В тържеството бе включена художествено-музикална програма с участието ученици на учебното заведение, танцьори от ансамбъл „Мездра“ и бившата възпитаничка на училището и солистка на Държавен музикален театър – София - Илона Иванова.

Официални гости на събитието бяха Петя Аврамова - бивш министър на „Регионалното развитие и благоустройство“, народеният представител в 46-то Народно събрание – Красен Кръстев, кметът на Враца – Калин Каменов, инж. Николинка Кътовска – заместник-кмет на община Мездра, Светла Мицева – секретар на общината, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, Мирослав Захариев – дарител и представител на бизнеса, Диана Вутова – директор на ДГ „Мир“ - Мездра, Виктор Кръстев – директор на СУ „Христо Ботев“ – Враца, културни дейци и др.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от гостите, учители, ученици и граждани.

От Руска езикова гимназия „Максим Горки“ до днешното СУ „Иван Вазов“

Единственото по структура в град Мездра СУ „Иван Вазов“ води началото си от 1923/1924 учебна година.

Развитието на Мездра като важен ЖП възел, икономически и административен център налага откриването на реална гимназия (реалка) с 4 и 5 клас към съществуващата вече в града прогимназия.

За директор е назначен Никола Алипиев. Реалката се помещава в сградата на Чорбанова къща. Тежките социално-икономически условия, в които се намира страната ни в този период, налагат постепенно намаляване броят на учениците и закриване на реалката. Порива на местните жители към просветата обаче не угасва. Училището отваря врати отново през учебната 1929/1930 година. Броят на учениците започва ежегодно да нараства. Необходимо е учебното заведение да бъде преструктурирано в Единствено средно училище (1950-1951).

През 1970 г. в учебната сграда се обособяват две самостоятелни гимназии – Руска езикова гимназия „Максим Горки“, с директор Илинка Каменова и Политехническа гимназия с директор Киро Киров. Двете училища се утвърждават като реномирани просветни центрове с модерна материална база. Руската езикова гимназия двукратно е обявявана за национален първенец.

След 1984 следват кризисни години в гимназиалното образование. Учениците ежегодно намаляват, през 1997 г. в училището се обучават едва пет паралелки. Съвместно с училищното ръководство и училищното настоятелство се изготвя проект за развитие, съобразен със съвременните тенденции на образование. Открити са паралелки с профилирано обучение. През учебната 1997/98 г. училището отбелязва 75-годишния юбилей на гимназиалното образование в Мездра. С решение на общинския съвет е преименувано в СОУ „Иван Вазов“.

От 1 август 2016 година, с влизане в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, е преименувано на Средно училище „Иван Вазов“.

През настоящата година мездренското Средно училище посрещна 472-ма ученици, от които 33-ма първокласници и 38 петокласници. Учениците в осми клас са 52 и ще се обучават в два профила – „Електронна търговия – Организатор интернет приложения“ и Хуманитарни науки“. Зрелостниците през учебната 2021/2022 година са 53.