Фестивалът ще започне с шествие на певците и танцьорите из улиците на селото. Архимандрит Антим, протосингел на видинския митрополит, ще отслужи водосвет за здравето на участниците, жителите и гостите на селото.

През двата дни на сцената пред читалището ще покажат своето изкуство 26 състава с 500 участници. Те ще пеят и танцуват, а група от село Ветрен ще представи сватбен обичай. Съставите ще представят автентичен и обработен фолклор. Фестивалът има конкурсен характер. Жури с председател музиковедът Соня Чакърова ще оцени най-добрите изпълнители, за които са предвидени златни, сребърни и бронзови медали. Класирането ще стане в два раздела – за автентичен и за обработен фолклор.

Фестивалът взема името на легендата за извисяващия се над селото връх Стовци. Според нея стадото овце, което пасяло на върха, от радост, че видяло пастира си, го наобиколило и избутало в пропастта. Когато той полетял, стоте овце също се хвърлили от върха по него. Оттогава той носи името „Сто овци“. На него е кръстен и международният фестивал, допълни кметът.