Верни на традициите и обичаите, царевчани бяха посрещнати със сладки и вино в дома на Илинка Кръстева и Георги Данов.

„Днес е Трифон Зарезен и се зарязва, за да бъде сладко гроздето и да има голям берекет. Също е празник и на влюбените, бъдете влюбени, обичани и здрави“, така домакинята наричаше за здраве, берекет и любов всеки прекрачил прага на къщата.

Кирил Гоцев извърши ритуалното зарязване на лозите и пожела здраве и благоденствие на всички, да им е сладко виното и весело на душите. „Както се гледат жените, така се гледа и лозето“, каза той и заедно с кмета на селото Маргарита Петкова поляха асмите с червено ароматно вино.

Кметът поздрави присъстващите и им благодари, че са винаги сплотени и почитат българските традиции.

„Според легендата свети Трифон е покровител на лозята, под чийто благосклонен поглед в първия ден на малък Сечко стопаните зарязват лозовите насаждения ритуално. Векове наред, този празник вълнува българите, носейки им съкровена надежда за натежали от гроздове лозници. В мразовитата февруарска утрин, стопаните поемат по снежните пътеки към полето. Там отрязват по три пръчки от три лози, поливат корените с вино и благославят богатата родитба. После закичват калпаците си с венци от лозови пръчки и подхващат гощавка и веселба. Макар и да се „зарязва", лозето не иска молитва, а мотика, народът ни и до днес тачи стария празник, защото по си е драго с български обичай да се благослови всяко начало“.

Празникът в мразовития февруарски ден продължи с песни и червено вино.

В мездренското село Руска Бела също отбелязаха по-скромно деня на гроздето и виното - Трифон Зарезан.

Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Дилян Иванов от Врачанската митрополия, който благослови лозовите масиви.

Стопанинът Георги Иванов извърши ритуалното зарязване на лозите. По традиция показа на младите как се зарязва, за да растат здрави и да бъдат плодородни.