От Регионалната библиотека във Враца отправят покана към децата и родителите им да вземат участие в Инициативата ”Чети с мен”. Тя ще стартира на 11 юни (събота) в 11.00 часа и ще се проведе в пространството между Община Враца и Читалище "Развитие". Третото издание на „Чети с мен“ се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ и НЧ „Развитие 1869“ - Враца.

През 2014 г. Президентът на Република България Росен Плевнелиев постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти чрез масово четене. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюзът на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“ и „Книголандия“.

Целите на кампанията са да привлече общественото внимание върху сериозния проблем, свързан с грамотността и четенето. Идеята е да се провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани и да насърчи разширяване на инициативите, свързани с четенето, като представи добрите примери. "Чети с мен" има за цел и да подкрепи българската литература и българските автори.

Във Враца на 11 юни по традиция от любимите си книги ще четат популярни личности - общественици, писатели, музиканти, артисти, художници.